#3 Philippe Claudel

De films van Philippe Claudel

Behalve schrijver is Philippe Claudel ook een succesvolle filmmaker. Een jaar nadat hij was doorgebroken met de roman Grijze zielen, kwam zijn eerste film uit: Il y a longtemps que je t’aime (2008), een aangrijpend drama over twee zussen die op volwassen leeftijd weer helemaal opnieuw moeten leren wat bloedverwantschap is. Il y a longtemps que je t’aime won verschillende prijzen in binnen- en buitenland, waaronder een BAFTA voor Beste Niet-Engelstalige Film. Actrice Kristin Scott Thomas kreeg voor haar hoofdrol de prijs voor Europese Actrice van het Jaar. Zij speelde ook mee in de derde film van Philippe Claudel, Avant l’hiver (2013), over een schijnbaar gelukkig echtpaar dat aan elkaar begint te twijfelen als de man vreemd lijkt te gaan.

De meest recente film van Philippe Claudel is Une Enfance (2015), waarin de filmmaker terugkijkt op zijn jeugd via het jongetje Jimmy. ‘Dit is mijn meest persoonlijke film tot nog toe, omdat ik vooral in mijn geboortestad gefilmd heb, de plek waar ik nog steeds woon, Dombasle-sur-Meurthe,’ vertelt Claudel in een interview in De Morgen. ‘Dat kind dat door tennis gefascineerd is maar er geen kan spelen, dat ben ik. Dat kind dat alleen is in de zomer, dat ben ik.’

In De boom in het land van de Toraja, de nieuwe roman van Philippe Claudel, is de hoofdpersoon een filmmaker van middelbare leeftijd. Hij vertelt over zijn drijfveren, welke regisseurs zijn helden zijn en welke films hij nog wil maken.

 

/div>

Nieuws

Boek en Meester #3

Philippe Claudel

Datum
donderdag 15 september 2016
Locatie
Bibliotheektheater
Hoogstraat 108
3011PV Rotterdam
Routebeschrijving
Aanvang
20.00 uur
deuren open: 19.30 uur
Entree
€ 10
Bestel kaartjes

Mede mogelijk gemaakt door

Onze partners