#2 Zeruya Shalev

‘Een heel actueel boek’

Op zaterdag 26 maart werd Pijn, de nieuwe roman van Zeruya Shalev, besproken in de Tros Nieuwsshow. Criticus Ingrid Hoogervorst noemde het ‘een heel actueel boek dat tot de laatste pagina boeit.’

In Pijn raakt Iris, directrice van een school en moeder van twee kinderen, gewond bij een bomaanslag. Dat betekent tien jaar pijn. In een dwingende, evocatieve stijl beschrijft Zeruya Shalev de gevoelslevens van haar personages. Een van de aangrijpendste passages van Pijn is het moment van de terreuraanslag:

“Het was niet eens de kracht van de explosie, die bijna vulkaanachtige eruptie van het explosief, het waren ook niet de schroeven en de spijkers en moeren, gemengd met rattengif om de bloedingen heviger te maken, die haar oren verdoofden, maar een ander geluid, dieper en erger dan de detonatie, het geluid waarmee tientallen passagiers afscheid namen van het leven, het klaaglied van moeders die wezen achter lieten, het geschreeuw van de jonge meisjes die nooit volwassen zouden worden, het gehuil van de kinderen die nooit meer naar huis zouden gaan, van mannen die afscheid namen van hun vrouw, het geweeklaag van de ledematen die werden verminkt, de huid die verbrandde, de benen die nooit meer zouden lopen, de armen die nooit meer zouden omhelzen, schoonheid die in de aarde zou vergaan, en dit klaaglied hoort ze nu opnieuw, ze houdt haar oren dicht, terwijl ze op zijn knieën zakt.”

Nieuws

Boek en Meester #2

Zeruya Shalev

Datum
dinsdag 5 april 2016
Locatie
Ubik
Boomgaardsstraat 69
3012 XA Rotterdam
Routebeschrijving
Aanvang
20.00 uur
deuren open: 19.30 uur
Entree
€ 10
Bestel kaartjes

Mede mogelijk gemaakt door

Onze partners