#9 Michael Chabon

Tussen humor en schrijnende waarheden

Michael Chabon is een verhalenverteller, zo’n schrijver voor wie de karakters ondergeschikt zijn aan wat de personages meemaken. Wat het Colombia van zijn grootouders was voor Gabriel Garcia Marquez, is de Joodse diaspora voor Chabon: een onuitputtelijke bron van anekdotes, gedenkwaardige karakters en onwaarschijnlijke voorvallen die je met een stalen gezicht kunt opdissen.

In De Jiddische Politiebond onderzocht een hard boiled detective de moord op de messias (dat wil zeggen op de hoop) in de streek in Alaska waar de Joodse gemeenschap na de Tweede Wereldoorlog naartoe gebracht was. De wonderlijke avonturen van Kavalier en Clay ging over twee neven die vlak voor de oorlog een comic-boek business opzetten in New York, maar eigenlijk ook over de behoefte aan superhelden onder de vervolgde Joden van Europa.

Maangloed, Chabons nieuwste boek, is intiemer dan zijn eerdere werk. Een kleinzoon tekent de verhalen van zijn grootvader op. Het lijkt een familiekroniek, totdat grootvader begint te vertellen over zijn race door Europa in de laatste dagen van de oorlog, op jacht naar raketgeleerde Wernher von Braun. Dan gaat het toch weer over pijnlijke herinneringen en de noodzaak toch nog iets van de toekomst te maken.

Michael Chabon schakelt in zijn boeken moeiteloos tussen humor en schrijnende waarheden. Er valt veel te lachen, maar de thema’s graven diep. Bij Boek & Meester komt hij vertellen hoe hij dat voor elkaar krijgt.

Nieuws

Boek en Meester #9

Michael Chabon

Datum
woensdag 12 april 2017
Locatie
Boekhandel Donner
Coolsingel 119
3012 AG Rotterdam
Routebeschrijving
Aanvang
20.00 uur
deuren open: 19.30 uur
Entree
€ 10
Bestel kaartjes

Mede mogelijk gemaakt door

Onze partners